Dzięki odpowiednio dobranym kieliszkom, możemy właściwie ocenić barwę, aromat i właściwości smakowe wina. To samo wino, pite z różnych kieliszków, smakuje inaczej.
Dobór szkła do rodzaju wina
Najlepsze do wina są kieliszek z cienkiego, bezbarwnego szkła lub gładkiego kryształu. Ich kształt i wielkość uzależniamy od rodzaju wina. Kieliszki degustacyjne, o bardzo dużej czaszy, uwydatniają walory wina, dlatego lepiej je przeznaczyć do picia win bardziej wyrafinowanych. Przy takich gatunkach ważne jest też, aby czasza kieliszka zwężała się ku górze. Zapachy zostaną wtedy w odpowiednim stopniu skoncentrowane. Codzienne wina lepiej podawać w mniejszych, bardziej uniwersalnych modelach. Wina białe pije się tradycyjnie w kieliszkach mniejszych niż czerwone.
Podstawowe modele kieliszków
- bordoski - tulipanowy
- burgundzki -pękatym
- shyrah/shiraz -taki jak bordoski, ale o bardziej zaokrąglonej czaszy
- riesling -z charakterystycznie zawiniętą wargą
- do szampana -o wysokiej i wąskiej czaszy, typu "flet" lub "tulipan"
Przy piciu wina trzymamy kieliszek za nóżkę, nigdy za czaszę.