Wino przed podaniem powinno się uspokoić, dlatego nie należy podawać butelek, które odbyły długą podróż. Ważna jest też kolejność serwowania. Podajemy wina białe przed czerwonymi, młodsze i jaśniejsze przed starszymi, lekkie przed masywnymi, wytrawne przed słodkimi. Zawsze dobre wino przyćmi gorsze, podane przed nim. Jednym z najważniejszych czynników jest temperatura serwowanego wina. Odpowiednia temperatura wina uwypukli i podkreśli jego walory zapachowe i smakowe Podając wino o odpowiedniej temperaturze możemy polepszyć smak i aromat gorszego wina jak i odwrotnie, pogorszyć wrażenia serwując bardzo dobre wino zbyt ciepłe lub za zimne.
Jak i z czym serwować poszczególne rodzaje win?
Wino przed podaniem powinno się uspokoić, dlatego nie należy podawać butelek, które odbyły długą podróż. Ważna jest też kolejność serwowania. Podajemy wina białe przed czerwonymi, młodsze i jaśniejsze przed starszymi, lekkie przed masywnymi, wytrawne przed słodkimi. Zawsze dobre wino przyćmi gorsze, podane przed nim. Jednym z najważniejszych czynników jest temperatura serwowanego wina. Odpowiednia temperatura wina uwypukli i podkreśli jego walory zapachowe i smakowe Podając wino o odpowiedniej temperaturze możemy polepszyć smak i aromat gorszego wina jak i odwrotnie, pogorszyć wrażenia serwując bardzo dobre wino zbyt ciepłe lub za zimne.
Białe wina podajemy na ogół w temperaturze 10-14 stopni C, im słodsze, tym bardziej powinno być schłodzone. Na ogół do dobrego schłodzenia wystarczy umieścić butelkę na godzinę w lodówce lub w wiaderku z lodem i wodą / mieszanka lodu i wody jest skuteczniejsza niż sam lód/. Silne schłodzenie może znacznie poprawić smak białych win stołowych. Jednak dobre, złożone białe wina mogą tracić swoje walory w zbyt niskiej temperaturze.
Wina czerwone powinny być podawane w temperaturze pokojowej,16 - 18 stopni C, nigdy nie przekraczającej 19 stopni C. Musimy pamiętać, że temperatura we współczesnych mieszkaniach jest często wyższa. Wino przed podaniem należy wtedy delikatnie schłodzić, przez 20 - 30 minut w lodówce. Wino przechowywane w piwnicy należy z kolei delikatnie ogrzać, zanurzając karafkę w ciepłej, nie gorącej wodzie.