Wino i potrawy – najlepsze połączenia alkoholu z posiłkiem

Wino podnosi walory smakowe wielu potraw. Podstawową, nie kwestionowaną zasadą jest, by bogate wina towarzyszyły daniom prostym, prostsze, niezbyt bogate wina - daniom wyrafinowanym, złożonym. Najważniejsze jest ustalenie czy smak i budowa wina odpowiada budowie i intensywności jedzenia. Wtedy wino nie przyćmi smaku potrawy i odwrotnie.

 

mężczyzna trzymający butelkę wina

W towarzystwie wina na spotkaniach.

wiele różnych win

Wspólne spotkania w salonie, przy grillu czy na pikniku lub we własnym ogrodzie czy na tarasie.. Planując imprezę na wolnym powietrzu dobieramy ulubione menu i oczywiście odpowiednie trunki. Coraz częściej zamiast piwa wybieramy wino. I słusznie. Jest ono o wiele lepsze, gasi pragnienie. orzeźwia i pobudza dobre trawienie. Poza tym kieliszek wina wytrawnego ma 90 kcal a mała butelka piwa jasnego 160 kcal. Wybór więc jest prosty. Pytanie tylko, które wybrać, żeby harmonizowało ze smakiem naszych potraw i dobrze się z nimi komponowało. Asortyment takich win jest naprawdę obfity. Preferowane są lekkie wina białe i różowe, o owocowym aromacie i wyraźnej kwasowości, które można mocno schłodzić. W zależności od upodobań mogą to być wina wytrawne lub półwytrawne, należy tylko pamiętać, aby przez cały czas były zimne Jednak jest dobra wiadomość dla smakoszy wina czerwonego. Lekkie, młode o aromacie owocowym można także pić schłodzone i doskonale pasuje do dań z grilla czy letnich sałatek. Jeżeli ktoś lubi słodkie wino, to do oscypka grillowanego można podać Tokaj Aszu czy Furmint. Na imprezach plenerowych wino można pić ze szklanek, nie są wymagane kieliszki. Piękna pogoda i wysokie temperatury to wymarzona okazja do picia win musujących, które pasują do wszystkiego co podajemy do jedzenia i zawsze są doskonałe. Jest wiele niedrogich win musujących, białych i różowych, które dobrze będą spełniać swoją rolę w letnie wieczory. Wśród napojów alkoholowych coraz częściej swoje miejsce, zwłaszcza latem, zajmują szprycery. Niemcy, Węgrzy czy Chorwaci od dawna delektują się winem z wodą lub lodem, często z dodatkiem plasterka limonki lub pomarańczy. Często jest to wino musujące lub perliste. Taki napój jest rewelacyjnym wyborem, który zadowoli wszystkich gości. Jakie więc wina wybrać? Sauvignon Blanc, Riesling, Pinot Grigio, Vinho Verde, Chardonnay, musujące włoskie spumante, niemiecki sekt, hiszpańska cava. Każdy znajdzie coś dla siebie a wszelkie informacje uzyskasz w naszym sklepie. Polecamy grillowanie i inne spotkania towarzyskie z winem, naprawdę warto.

Podajemy ogólne zasady kompozycji win z potrawami.

lekkie białe wytrawne

przekąski przed posiłkiem, przekąski coctailowe, drób na zimno w galarecie.

 

lekkie białe

łagodne potrawy z ryżu, sałatki rybne, sałatki jarzynowe, łosoś smażony, łosoś z grilla, sola gotowana i duszona, flądra, ostrygi, zupa rybna, surowe małże, czerwony kawior, duszone szparagi.

 

średnie białe

pasztety mięsne, kurczak w potrawce i w sosie orientalnym, founde serowe, pieczarki i boczniaki smażone na maśle, sola zapiekana, flądra smażona, okoń, sandacz duszony, gotowany i zapiekany, pstrąg duszony i gotowany.

 

ciężkie białe

ryby wędzone - łosoś i węgorz, zupy rybne pikantne, łosoś duszony, gotowany, smażony i z grilla, sandacz zapiekany, pstrąg pieczony, homar gotowany, kaczka pieczona, schab duszony, cielęcina w potrawce, borowiki smażone na maśle.

 

czerwone lekkie

pikantne potrawy z ryżu, kurczak w sosie orientalnym, kurczak pieczony i smażony, kaczka na ostro, cielęcina duszona, sałatki mięsne, szynka, borowiki smażone na maśle, szczupak gotowany, homar gotowany, ryby wędzone - łosoś i węgorz, ślimaki i żabie udka smażone.

 

czerwone średnie

polędwica wołowa smażona i z grilla, polędwica wieprzowa z grilla, pieczeń, cielęcina smażona, cielęcina na ostro w sosie orientalnym, jagnięcina duszona, dzikie ptactwo w sałatkach z łagodnym sosem, sałatki mięsne z pikantnym sosem, sałatki z dziczyzny.

 

czerwone ciężkie

jagnięcina z grilla, udziec jagnięcy, baranina, polędwica wołowa smażona i grillowana, wołowina w pikantnym sosie, dzikie ptactwo w ciężkim sosie, dziczyzna pieczona w ciężkim sosie.

 

różowe

sałatki rybne z pikantnym sosem, sałatki mięsne, ryby wędzone -łosoś i węgorz, pstrąg pieczony, drób na zimno.

 

musujące wytrawne

kawior czerwony, sola duszona i gotowana.

 

szampan półwytrawny

kawior czarny , z bułka maślaną.

 

szampan wytrawny

kawior czarny

 

wino i sery

Częsta kompozycja sera i wina wymaga sporego wyczucia. Sery mogą przyćmić smak wina, jak i złagodzić jego wady. Mówi się że ser może być ogromnym przyjacielem jak i wrogiem wina. Zwykle czerwone wina pija się z serami twardymi, białe z miękkimi.