Wina Świata – szeroki wybór win i mocnych alkoholi w Katowicach
Krzew winorośli właściwej - vitis vinifera - uprawiany był już około trzy-cztery tysiące lat przed naszą erą w Persji. Uprawa rozwinęła się w czasach starożytnych Greków i Rzymian.
Rozróżniamy ok tysiąca odmian gatunku vitis vinifera, jednak największe znaczenie dla winiarstwa ma ok. 20 szczepów. Z czerwonych odmian są to Cabernet Sauvignon i Merlot, z białych - Chardonnay.
Wino najlepiej pić do posiłków - wtedy w pełni możemy docenić jego zalety. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie aby podawać samo wino - podobno najważniejsze jest miłe towarzystwo. W zależności od sytuacji wybieramy odpowiednią butelkę. Przy wyborze wina należy kierować się przede wszystkim własmym gustem - pijmy wina, które nam smakują. Trzeba jednak pamiętać o podstawowych zasadach podawania wina:
- temperatura podawania wina
- szkło do wina
- dobór wina do potrawy
O winie
Czy wiesz, że zasady podawania wina w czasie serwowania kolacji są określone:
- wina białe przed czerwonymi;
- wina lekkie przed cięższymi’
- wina chłodne przed cieplejszymi;
- wina wytrawne przed słodkimi;
- Wino zawsze powinno harmonizować ze smakiem podawanych dań;
- nie podaje się wina do kawy;
- nie podaje się czerwonego wina do ryb, gdyż utrudnia ich trawienie i zaburza smak;
- najpierw podaje się wino gorsze, potem lepsze;
- szampan zawsze jest dobrym wyborem;
- wino podaje się w przeźroczystych kieliszkach;
- wino wytrawne białe i różowe ale także słodki tokaj aszu podaje się jako aperitif - przed posiłkiem;
- wina musujące podajemy schłodzone w smukłych kieliszkach na wysokiej nóżce;
- do sałatek i dań z warzyw podajemy raczej wina białe lub różowe;
- do potraw kuchni orientalnej podajemy riesling, sauvignon blanc i inne o podobnym charakterze;
- do deserów czekoladowych podajemy najczęściej malagę, porto, czy muscaty
- do pizzy - lekkie czerwone o owocowym aromacie
- do sushi - wina musujące, chardonnay - najlepiej chablis, poza tym riesling, gewürztraminer
Powiedzenia i przysłowia o winie
- Jedna beczka wina potrafi zdziałać więcej niż kościół pełen świętych (włoskie)
- Kto pije dobre wino, temu Bóg zagląda w serce (hiszpańskie)
- Przyjaciele i wino powinni być starzy (hiszpańskie)
- Kiedy głowa w winie się nurza, z serca płynie moc duża (chorwacki)
- Pij wina a będziesz dobrze sypiał, śpij a nie będziesz grzeszył, unikaj grzechu a będziesz zbawiony (niemieckie)
- Pij kielich wina po posiłku, a zaoszczędzisz rubla na doktorze (rosyjskie)
- Z dobrym przyjacielem nawet tysiąc kielichów wina to za mało (chińskie)
- Do dobrego wina nie trzeba zabawy, rozwesela samo (słowackie)
- Żelazo poznaje się w ogniu, człowieka przy winie (japońskie)
To ciekawe:
- Najwięcej wina pije się w Watykanie;
- Jednym z pierwszych winiarzy był Biblijny Noe, który zasadził winorośla na zboczu góry Ararat;
- Najbardziej osobliwym winem na świecie jest grecka retsina o charakterystycznym żywicznym aromacie i smaku;
- Niemcy wypijają 4 litry musującego wina, zwanego sekt w ciągu roku na osobę, wyprzedzając znacznie Francuzów;
- Jednym z najsławniejszych i najbardziej znanych i lubianych win świata jest węgierski tokaj;
- Wine pairing - to sztuka dobierania win do potraw;
- Światowa roczna produkcja wina na świecie wynosi od 250 do 300 mln. hektolitrów, z czego 230 mln. w Europie;
- Najwięcej w Europie produkuje się wina we Włoszech przeszło 60 mln hektolitrów rocznie;
To lubię...
Każdy ma swoje ulubione dania na co dzień i od święta. Chcemy Wam podpowiedzieć, jakie wina można do tych potraw zaserwować. Należy zawsze pamiętać, że pijemy takie wina, jakie nam smakują, to podstawowa zasada jaką się kierujemy oraz intuicja i odczucia smakowe;
In wino veritas - w winie prawda (Owidiusz)
O winie napisano setki książek, opisali je, sklasyfikowali, ocenili. Czy można napisać coś więcej? Może nie więcej, ale inaczej. Nie jest niezbędną wiedza, z jakiego regionu i szczepu winogron jest wytworzone wino, które pijemy. Jednak podstawowe wiadomości, które posiadamy sprawiają, że delektujemy się trunkiem bardziej świadomie i z niemałą satysfakcją.
Historia...
O historii powstania tego szlachetnego trunku można napisać, że jest długa.
Biblijny Noe zasadził krzewy winorośli na zboczu góry Ararat. Pierwsze uprawy odkryto na terenach Gruzji, ich wiek określono na 7 tysięcy lat przed naszą erą. Uprawiano je przez następne stulecia na terenach gorących krain - Armenii, Iranu. Wino znano w starożytnym Egipcie już w 3 tysiącleciu pne. W najsłynniejszym grobowcu Tutanchamona ( 1300 lat p.n.e.)znaleziono amfory z opisami pochodzenia winorośli a nawet rocznika. Rozwój winiarstwa rozprzestrzeniał się na Europę poprzez handel z Mezopotamią Turcją. W Grecji, starożytnym Rzymie nastąpił rozkwit upraw winorośli i sztuki winiarskiej. Powstawać zaczęły ośrodki produkcji na terenach współczesnej Francji, Włoch, Niemiec.
Jak i kiedy pojawiły się winnice w Polsce?
- Sprowadzili winorośla zakonnicy - Cystersi,
- Benedyktyni zakładali winnice na terenach swoich opactw – początkowo do celów liturgicznych.
- Znane były takie winnice na terenie Burgundii, w dolinie Renu.
- Sława ich win rozwijała się powodując wzrost zapotrzebowania na ten doskonały trunek.
Czy wiesz, że zasady podawania wina w czasie serwowania kolacji są określone?
wina białe przed czerwonymi
wina lekkie przed cięższymi
wina wytrawne przed słodkimi
- wina chłodne przed cieplejszymi;
- Wino zawsze powinno harmonizować ze smakiem podawanych dań;
- nie podaje się wina do kawy;
- nie podaje się czerwonego wina do ryb, gdyż utrudnia ich trawienie i zaburza smak;
- najpierw podaje się wino gorsze, potem lepsze;
- szampan zawsze jest dobrym wyborem;
- wino podaje się w przeźroczystych kieliszkach;
- wino wytrawne białe i różowe ale także słodki tokaj aszu podaje się jako aperitif - przed