Wina Świata – szeroki wybór win i mocnych alkoholi w Katowicach

Krzew winorośli właściwej - vitis vinifera - uprawiany był już około trzy-cztery tysiące lat przed naszą erą w Persji. Uprawa rozwinęła się w czasach starożytnych Greków i Rzymian.

Rozróżniamy ok tysiąca odmian gatunku vitis vinifera, jednak największe znaczenie dla winiarstwa ma ok. 20 szczepów. Z czerwonych odmian są to Cabernet Sauvignon i Merlot, z białych - Chardonnay.

Wino najlepiej pić do posiłków - wtedy w pełni możemy docenić jego zalety. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie aby podawać samo wino - podobno najważniejsze jest miłe towarzystwo. W zależności od sytuacji wybieramy odpowiednią butelkę. Przy wyborze wina należy kierować się przede wszystkim własmym gustem - pijmy wina, które nam smakują. Trzeba jednak pamiętać o podstawowych zasadach podawania wina:

  • temperatura podawania wina
  • szkło do wina
  • dobór wina do potrawy

winiarniaO winie

Czy wiesz, że zasady podawania wina w czasie serwowania kolacji są określone:

  • wina białe przed czerwonymi;
  • wina lekkie przed cięższymi’
  • wina chłodne przed cieplejszymi;
  • wina wytrawne przed słodkimi;
  • Wino zawsze powinno harmonizować ze smakiem podawanych dań;
  • nie podaje się wina do kawy;
  • nie podaje się czerwonego wina do ryb, gdyż utrudnia ich trawienie i zaburza smak;
  • najpierw podaje się wino gorsze, potem lepsze;
  • szampan zawsze jest dobrym wyborem;
  • wino podaje się w przeźroczystych kieliszkach;
  • wino wytrawne białe i różowe ale także słodki tokaj aszu podaje się jako aperitif - przed posiłkiem;
  • wina musujące podajemy schłodzone w smukłych kieliszkach na wysokiej nóżce;
  • do sałatek i dań z warzyw podajemy raczej wina białe lub różowe;
  • do potraw kuchni orientalnej podajemy riesling, sauvignon blanc i inne o podobnym charakterze;
  • do deserów czekoladowych podajemy najczęściej malagę, porto, czy muscaty
  • do pizzy - lekkie czerwone o owocowym aromacie
  • do sushi - wina musujące, chardonnay - najlepiej chablis, poza tym riesling, gewürztraminer

 


Powiedzenia i przysłowia o winie

  • Jedna beczka wina potrafi zdziałać więcej niż kościół pełen świętych (włoskie)
  • Kto pije dobre wino, temu Bóg zagląda w serce (hiszpańskie)
  • Przyjaciele i wino powinni być starzy (hiszpańskie)
  • Kiedy głowa w winie się nurza, z serca płynie moc duża (chorwacki)
  • Pij wina a będziesz dobrze sypiał, śpij a nie będziesz grzeszył, unikaj grzechu a będziesz zbawiony (niemieckie)
  • Pij kielich wina po posiłku, a zaoszczędzisz rubla na doktorze (rosyjskie)
  • Z dobrym przyjacielem nawet tysiąc kielichów wina to za mało (chińskie)
  • Do dobrego wina nie trzeba zabawy, rozwesela samo (słowackie)
  • Żelazo poznaje się w ogniu, człowieka przy winie (japońskie)

 


To ciekawe:

  • Najwięcej wina pije się w Watykanie;
  • Jednym z pierwszych winiarzy był Biblijny Noe, który zasadził winorośla na zboczu góry Ararat;
  • Najbardziej osobliwym winem na świecie jest grecka retsina o charakterystycznym żywicznym aromacie i smaku;
  • Niemcy wypijają 4 litry musującego wina, zwanego sekt w ciągu roku na osobę, wyprzedzając znacznie Francuzów;
  • Jednym z najsławniejszych i najbardziej znanych i lubianych win świata jest węgierski tokaj;
  • Wine pairing - to sztuka dobierania win do potraw;
  • Światowa roczna produkcja wina na świecie wynosi od 250 do 300 mln. hektolitrów, z czego 230 mln. w Europie;
  • Najwięcej w Europie produkuje się wina we Włoszech przeszło 60 mln hektolitrów rocznie;

 


To lubię...

Każdy ma swoje ulubione dania na co dzień i od święta. Chcemy Wam podpowiedzieć, jakie wina można do tych potraw zaserwować. Należy zawsze pamiętać, że pijemy takie wina, jakie nam smakują, to podstawowa zasada jaką się kierujemy oraz intuicja i odczucia smakowe;

In wino veritas - w winie prawda (Owidiusz)

O winie napisano setki książek, opisali je, sklasyfikowali, ocenili. Czy można napisać coś więcej? Może nie więcej, ale inaczej. Nie jest niezbędną wiedza, z jakiego regionu i szczepu winogron jest wytworzone wino, które pijemy. Jednak podstawowe wiadomości, które posiadamy sprawiają, że delektujemy się trunkiem bardziej świadomie i z niemałą satysfakcją.

 


Historia...

O historii powstania tego szlachetnego trunku można napisać, że jest długa.

Biblijny Noe zasadził krzewy winorośli na zboczu góry Ararat. Pierwsze uprawy odkryto na terenach Gruzji, ich wiek określono na 7 tysięcy lat przed naszą erą. Uprawiano je przez następne stulecia na terenach gorących krain - Armenii, Iranu. Wino znano w starożytnym Egipcie już w 3 tysiącleciu pne. W najsłynniejszym grobowcu Tutanchamona ( 1300 lat p.n.e.)znaleziono amfory z opisami pochodzenia winorośli a nawet rocznika. Rozwój winiarstwa rozprzestrzeniał się na Europę poprzez handel z Mezopotamią Turcją. W Grecji, starożytnym Rzymie nastąpił rozkwit upraw winorośli i sztuki winiarskiej. Powstawać zaczęły ośrodki produkcji na terenach współczesnej Francji, Włoch, Niemiec.

 


Jak i kiedy pojawiły się winnice w Polsce?

  • Sprowadzili winorośla zakonnicy - Cystersi,
  • Benedyktyni zakładali winnice na terenach swoich opactw – początkowo do celów liturgicznych.
  • Znane były takie winnice na terenie Burgundii, w dolinie Renu.
  • Sława ich win rozwijała się powodując wzrost zapotrzebowania na ten doskonały trunek.

 


Czy wiesz, że zasady podawania wina w czasie serwowania kolacji są określone?

wina białe przed czerwonymi

wina carolina

wina lekkie przed cięższymi

wina rioja

wina wytrawne przed słodkimi

chablis i sauternes


 

  • wina chłodne przed cieplejszymi;
  • Wino zawsze powinno harmonizować ze smakiem podawanych dań;
  • nie podaje się wina do kawy;
  • nie podaje się czerwonego wina do ryb, gdyż utrudnia ich trawienie i zaburza smak;
  • najpierw podaje się wino gorsze, potem lepsze;
  • szampan zawsze jest dobrym wyborem;
  • wino podaje się w przeźroczystych kieliszkach;
  • wino wytrawne białe i różowe ale także słodki tokaj aszu podaje się jako aperitif - przed

wino tokaij

wina marki conquistador