Historia, informacje i ciekawostki z winiarskiego świata

Historię szampana znać warto
- Szczegóły
Każdy szampan (Champagne) jest winem musującym, lecz nie każde wino musujące jest szampanem. Szampan pochodzi z północno-wschodniej części Francji, a dokładnie z krainy leżącej w dolinie rzeki Marny – Szampanii. Mimo iż winorośl uprawiano w tym regionie już w pięćdziesiątym roku naszej ery, to wino musujące powstało w Szampanii dopiero w połowie XVII wieku. Jego istnienie to w zasadzie czysty przypadek.

W czym podawać wino
- Szczegóły
Dzięki odpowiednio dobranym kieliszkom, możemy właściwie ocenić barwę, aromat i właściwości smakowe wina. To samo wino, pite z różnych kieliszków, smakuje inaczej.

Sposób podawania wina
- Szczegóły
Wino przed podaniem powinno się uspokoić, dlatego nie należy podawać butelek, które odbyły długą podróż. Ważna jest też kolejność serwowania. Podajemy wina białe przed czerwonymi, młodsze i jaśniejsze przed starszymi, lekkie przed masywnymi, wytrawne przed słodkimi. Zawsze dobre wino przyćmi gorsze, podane przed nim. Jednym z najważniejszych czynników jest temperatura serwowanego wina. Odpowiednia temperatura wina uwypukli i podkreśli jego walory zapachowe i smakowe Podając wino o odpowiedniej temperaturze możemy polepszyć smak i aromat gorszego wina jak i odwrotnie, pogorszyć wrażenia serwując bardzo dobre wino zbyt ciepłe lub za zimne.

WINE ACADEMY
- Szczegóły
Wine Academy Never Stop Tasting Project
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.