Historia, informacje i ciekawostki z winiarskiego świata

Historię szampana znać warto
Każdy szampan (Champagne) jest winem musującym, lecz nie każde wino musujące jest szampanem. Szampan pochodzi z północno-wschodniej części Francji, a dokładnie z krainy leżącej w dolinie rzeki Marny – Szampanii. Mimo iż winorośl uprawiano w tym regionie już w pięćdziesiątym roku naszej ery, to wino musujące powstało w Szampanii dopiero w połowie XVII wieku. Jego istnienie to w zasadzie czysty przypadek.

W czym podawać wino
Dzięki odpowiednio dobranym kieliszkom, możemy właściwie ocenić barwę, aromat i właściwości smakowe wina. To samo wino, pite z różnych kieliszków, smakuje inaczej.

Sposób podawania wina
Wino przed podaniem powinno się uspokoić, dlatego nie należy podawać butelek, które odbyły długą podróż. Ważna jest też kolejność serwowania. Podajemy wina białe przed czerwonymi, młodsze i jaśniejsze przed starszymi, lekkie przed masywnymi, wytrawne przed słodkimi. Zawsze dobre wino przyćmi gorsze, podane przed nim. Jednym z najważniejszych czynników jest temperatura serwowanego wina. Odpowiednia temperatura wina uwypukli i podkreśli jego walory zapachowe i smakowe Podając wino o odpowiedniej temperaturze możemy polepszyć smak i aromat gorszego wina jak i odwrotnie, pogorszyć wrażenia serwując bardzo dobre wino zbyt ciepłe lub za zimne.

WINE ACADEMY
Wine Academy Never Stop Tasting Project
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.